Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Karácsonyi sütemények

2011.11.13

Marcipános Stollen

 

Hozzávalók: 50 dkg BL-80 liszt, 2,5 dl langyos tej, 3 evőkanál méz, 2 tojás sárgája, 1/2 tk. só, 1 citrom reszelt héja, 5 evőkanál megolvasztott majd lehűtött vaj (én nem olvasztottam meg) 1 tk. őrölt mézes sütemény fűszerkeverék, 2,5 dkg élesztő (én majdnem 3 dkg-t tettem bele)
Továbbá: 12,5 dkg különböző mazsola, 5 dkg kandírozott gyümölcskeverék, 2,5 dkg darabos mandula, 30 dkg marcipán (én kevesebb mazsolát és több kandírozott gyümit tettem bele)

Én a dagasztás programot végig csináltam, majdnem kijött a végéra pitliből. Lisztezett felületre borítottam és én kézzel dolgoztam bele a mazsolát, kandírozott gyümit és a mandulát. Két darabra kell vágni. Az egyiket kinyújtani téglalap alakúra. A marcipán feléből rudacskát formálni, de egy kicsit rövidebbet mint a tészta hossza és a tészta közepére helyezni. Úgy írja a recept, hogy középen fogjuk össze a tésztát, de én egymásra hajtttam a két oldalát. Alaposan össze kell nyomkodni a tészta végét. A mási ktésztával ugyanígy kell eljárni. Kizsírozott, lisztezett tepsire vagy formába tenni és megkeleszteni. 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig kell sütni. Amikor aranysárga és jól átsült, fémrácsra fektetni és hagyni kihűlni. Még melegen lekentem olvasztott margarinnal és 2-3 rétegben szórtam rá porcukrot.

 

 

 

Elkészítés:
A marcipánt durvára lereszeljük. A puha vajat vagy margarint a kétféle cukorral és csipetnyi sóval krémesre keverjük, majd belevegyítjük a marcipánt. Egyenként beledolgozzuk a tojásokat, és rászitáljuk a az étkezísi keményítővel meg a sütőporral elvegyített lisztet.
A tésztát margarinnal kikent, liszttel meghintett 26 cm-es kapcsos tortaformába simítjuk. Előmelegített sütőben, 175 fokon kb. 1 órát sütjük. A formában rácsra téve legalább 1 órát, ha nagyon sülne takarjuk le. Nkem letakarás után mire megsült behorpadt a teteje.
A tortalapot a karimától elválasztjuk és keresztben félbevágjuk. Az alacsony hőfokon felmelegített nugátkrémmel az alsó lapot megkenjük, majd ráborítjuk a másik tésztalapot. A durvára felaprított kétféle tortabevonót megolvasztjuk és bevonjuk vele a tortát. Tetejét porcukorral díszítjük.

 

 

 

Finom, szaftos gyümölcskenyér karácsonyra

Hozzávalók:

16 dkg liszt,

12 dkg margarin,

10 dkg porcukor,

1 vaníliás cukor,

3 egész tojás,

1 citrom, vagy narancs reszelt héja (vagy pár csepp citromaroma),

2 evőkanál rum,

fél csomag sütőpor és fél mokkáskanálnyi szódabikarbóna.

15-20 dkg vegyes kandírozott vagy aszalt gyümölcs. (Én fél csomag vegyes kandírozott gyümölcsöt szoktam beletenni, de még jobb, ha plusz egy csomag kandírozott citromhéj vagy narancshéj is megy bele. Ilyen, sütibe való keveréket lehet kapni nagyobb élelmiszer boltokban)

Mehet még bele mazsola, apróra tört csoki, aszalt barack, szilva, eper, ananász, durvára vágott, pirított dió is (ami éppen otthon van).

A porcukrot, margarint, vaníliáscukrot habosra keverjük, majd a tojásokat egyenként belekeverjük. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat vagy citromaromát és kanalanként a sütőporral és szódabikarbónával elkevert lisztet, majd legvégül a 2 EK rumot. A kandírozott gyümölcsöt megforgatjuk kevés lisztben (így nem süllyed a forma aljára) és hozzákeverjük. Egy őzgerincformát kivajazunk és meghintjük liszttel (én szilikonban sütöm, még soha nem ragadt bele). Beletesszük a masszát és előmelegített sütőben légkeverésen, 150 fokon tűpróbáig (kb.35-40 perc) sütjük (amikor a teteje már kellően rugalmas és szép piros, akkor jó). A formában hagyjuk kicsit hűlni, majd tálra borítjuk. Bevonhatjuk csokimázzal. Ehhez 10 dkg csokit (Én Tibi étcsokit szoktam használni) gőz felett megolvasztunk, kicsit hűtjük, majd ráöntjük a gyümölcskenyérre. Csokimáz nélkül is finom, zamatos, nem száraz. Ha van két őzgerincforma, akkor érdemes rögtön dupla mennyiséget készíteni. Megjegyzés: Minél több színű a belerakott kandírozott és aszalt gyümölcs, annál szebb lesz a felszeletelt gyümölcskenyér. Alufóliába csomagolva sokáig eláll és az állástól csak zamatosabb lesz, mert jól összeérik.

 

 

Eredeti drezdai Stollen /Mikko

500 g mazsola (nagyszemü)

100 g Korinthen (kisszemü mazsola)

100 g citronat (kandírozott citromhéj)

100 g orangeat (kandírozott narancshéj)

250 g mandula (meghámozva, felvágva)

2 csomag vaníliás cukor

6 ek barna rum

12 csepp keserümandula-olaj

1 kiló liszt (fehér, normális)

1 kocka friss élesztö (vagy 2 csomag száraz)

400 g puha vaj

150 g cukor

0,25 l tej

2 tojás sárgája

150 g olvasztott vaj

125 g porcukor

A mazsolákat, a kandírozott, apróra vágott citrom- és narancshéjat, az apróra vágott mandulát, a vaníliás cukrot a rummal és a keserümandula olajjal összekeverni és egy jól zárható edényben kb. 6 órát állni hagyni, néha megkeverni. A lisztet egy nagy tálba tesszük, a közepében csinálunk egy mélyedést és az élesztöket belemorzsoljuk, megszórjuk egy evökanál cukorral és ráöntjük a langyosra melegített tejet. Liszttel betakarjuk és kb. egy fél órára kelni hagyjuk betakarva egy kendövel. Ha az élesztö feljött, a kézi mixer tésztadagasztó karjával hozzáadjuk a kockára vágott vajat, a maradék cukrot és a tojás sárgákat. Szépen összedolgozzuk a hozzávalókat, majd kézzel is jól átgyúrjuk a gyúródeszkán. Ha már fényesre összeállt, letakarva egy fél órát (vagy egy kicsit többet) kelesztjük. Egy lisztezett deszkán kinyújtjuk oválisra a tésztát és rátesszük a belevalókat és óvatosan beledolgozzuk a tésztába. Két részre osztjuk, egyenként oválisra nyújtjuk és hosszában elöször az egyik oldalt a tészta feléig ráhajtjuk, majd erre a másik felét. Ráhelyezzük a sütöpapírral ellátott tepsire és meleg helyen kb. egy háromnegyed órát kelesztjük. A sütönek alulról a második szintjére tesszük és elömelegített sütöben 175 fokon (forrólevegösön 160 fokon, gázon a második fokozaton) ca. 80 percet sütjük. Ha erösen barnulni kezd a sütés közben, letakarjuk pergamen papírral. Ha készen van, még forrón megkenjük mindenhol a felolvasztott vajjal és sürün megszórjuk a porcukorral. A kihült Stollent alufóliába betekrjük és 4 hétig pihentetjük hüvös helyen (kamrában), hogy az ízek összeérjenek. Ez a recept, egy drezdai pékmestertöl származik.

 

 

 

Havas háztető

Hozzávalók, elkészítés:

 

 

 

Stollen

32 dkg liszt,

12,5 dkg vaj,

42 g friss élesztő,

3/4 csésze cukor,

3/4 csésze tej,

1 tk só,

1/2 tk őrölt fahéj,

2 tojás,

1/2 - 1/2 csésze finomra vágott cukrozott citromhéj és narancshéj,

1/2 csésze mazsola,

1/2 csésze vagdalt dió.
 

Bevonat: 2 ek vaj, 2 csésze prcukor, 2 ek víz.


Az élesztőt kicsi langyos vízben és 2 tk cukorral elkeverem és langyos helyre teszem. A tejet felmekegítem és felolvasztom benne a vajat, majd hűlni hagyom, míg langyos nem lesz. A lisztet, a maradék cukrot és a fűszereket egy tálba teszem. Hozzáadom az élesztőt, a tejet és a tojásokat, tésztává keverem, majd kelni hagyom, míg duplájára nem nő. Ekkor belegyúrom a citrom- és narancshéjat, a diót és egy veknit formálok belőle. Zsírozott sütőlemezre teszem és 45 percig fihentetem. A sütőt 210 fokra melegítem elő, 15 percig sütöm, majd a hőfokot 175 fokra csökkentve további 30 percig sütöm. A bevonat hozzávalóit sima masszává keverem és bevonom vele a stollent.

 

Karácsonyi stollni

(nehéz élesztős tészta, sok dióval, gyümölccsel)

Hozzávalók:

1 kg liszt,
2 dkg só,
15 dkg porcukor,
fél liter langyos tej,
30 dkg vaj vagy margarin,
6 dkg élesztő,
20 dkg mazsola,
50 dkg gorombára vágott dió,
30 dkg kis kockára vágott,
cukrozott narancshéj,
1 citrom reszelt héja,
2 csomag vaníliás cukor.

Elkészítés: Az élesztőt a langyos tejben 4-5 dkg cukorral elkeverjük. A margarint a liszttel elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tejben felolvasztott élesztőt, a porcukrot, sót és simára eldolgozzuk. Negyedórai pihentetés után beledolgozzuk a tésztába a 20 dkg mazsolát, az 50 dkg diót, 30 dkg cukrozott narancshéjat, reszelt citromhéjat, vaníliás cukrot. Ezután fél kilós darabokra osztjuk és 20 centis rudakat sodrunk, amiket kissé lelapítunk. Egy órát meleg helyen kelesztjük, majd 180 fokon (5-6-os fokozat) fél óráig sütjük. Sütés után forró vajjal bőven lekenjük, és vaníliás cukorral vastagon megszórjuk. Másnap fóliába csomagoljuk, és hűvös helyen sokáig eltartható. Valódi ínyencség.

 

 

Német karácsonyi sütemény (Stollen

Hozzávalók:

30 dkg liszt,
10 dkg vaj vagy margarin,
8dkg porcukor,
1 egész tojás + 2 sárgája,
1 mokkáskanál só,
2,5 dkg élesztő,
2 dl tej,
20 dkg mazsola,
15 dkg bármilyen cukrozott gyümölcs,
fél citrom reszelt héja,
1 zacskó vaníliás cukor.

Egy evőkanál lisztet, a szétmorzsolt élesztőt és egy teáskanál cukrot belekeverek a langyos tejbe, és az edényt letakarva felfuttatom. Közben a tojásokat a sóval, a cukorral, a vaníliás cukorral jól kikeverem, közben az olvasztott vajat is hozzákeverem. (Ügyelek arra, hogy a vaj már ne legyen meleg.) Ezután hozzáadom a felfutott kovászt és a lisztet. Addig keverem, amíg habos, egynemű masszát nem kapok. Mély tálba öntöm, tetejét liszttel meghintem és tiszta konyharuhával letakarva, langyos helyen duplájára kelesztem. Lisztezett deszkára teszem, dupla nagyságúra kinyújtom, és egyenletesen rászórom a mazsolát, meg a cukrozott gyümölcsöt. A tésztát egymásra hajtom, majd hosszúkás, keskeny tepsibe gyömöszölöm úgy, hogy az csak a tepsi háromnegyedéig érjen. A tepsiben még pihentetem fél órát, majd előmelegített, közepesen meleg sütőbe téve, közepes lángon megsütöm. Porcukorral kevert vaníliás cukorba forgatom és folpackba csomagolva száraz, hűvös helyen tartom. Három hétig biztosan eláll. Vékony szeletekre vágva kínálom teához vagy kávéhoz, gyerekeknek kakaóhoz

 

)

6 tojásból sütött vékony piskótalap vagy 1 csomag készen kapható mézes tortalap
a közepéhez: 25 dkg darált háztartási keksz 4 evőkanál Koronás sütôcukor 2 evôkanál rum 2 evôkanál keserű kakaópor 5-6 dkg Rama sütômargarin 2,5 dl tej
a vaníliás krémhez: 5 dl tej 4 evôkanál Koronás sütőcukor 1 csomag vaníliás cukor 1 csomag fôzni való vanília ízű pudingpor 15 dkg Rama sütômargarin
a csokoládémázhoz: 10 dkg vaj 2 evôkanál keserű kakaópor 20 dkg Koronás porcukor 4 evôkanál víz
a tetejére: 10 dkg kókuszreszelék

A piskótát hosszában 3 részre vágjuk, ha mézes lapot használunk, az már fel van csíkozva. Egyet tálra teszünk belôle. A közepére valókat összegyúrjuk, és a tésztára, hosszában félhenger alakban ráfektetjük. A krémhez valókból, a margarin kivételével, kevergetve sűrű krémet fôzünk. Amikor már csak langyos, a margarint is belekeverjük. Ezt a krémet nedves késsel, háromszöget alakítva a tésztára kenjük, és a másik két tésztalappal oldalról megtámasztjuk. Így lesz olyan a formája, mint a háztetô. Hűtôszekrényben dermedni hagyjuk. A mázhoz valókat kevergetve simára fôzzük, a tészta tetejét ezzel bevonjuk, és mielôtt teljesen megszilárdulna kókuszreszelékkel is meghintjük. Miután megdermedt, forró vízbe mártott késsel jó ujjnyi vastagon fölszeleteljük. 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.