Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Törött köröm??Nem probléma..

2011.07.01

 

Törött köröm??Nem probléma...

 

Töredező körmök Onychoschizia.
A köröm szélének töredezése illetve réteges leválása. Mit jelent? Az onychoschizia, melyet általában csak körömtöredezésnek neveznek a körömfelszínen jelentkezik függőleges vagy merőleges irányban.
A rétegek függőleges irányú törése, rendszerint a széleknél, a körömfelszín egy rétegének leválását eredményezi, de a töredező köröm alatt a merőleges megrepedezést szoktuk értelmezni. A köröm tetején elhelyezkedő hámsejtek általában 1-2 hónappal öregebbek, mint a köröm alján elhelyezkedők.

Ez az oka annak, hogy a töredezés általában fölül és nem a köröm alján jelentkezik. A köröm repedezésének számos oka van, és a tünet lehet állandó és ideiglenes. Az állandó töredezés vélhetően a károsodott körömágynak a következménye, amit gyakran valami fizikai sérülés okoz.

Tünetek
Alul hidratáltság esetén a köröm nagyobb eséllyel válhat le, töredezhet, vagy rojtosodhat a széleknél. Ezáltal letörhet, törékenyebbé válhat és könnyen a ruhába akadhat. Az ideiglenesen jelentkező töredezés esetén a repedés egy idő után lenő. Ha viszont a köröm növekedésével nő a repedés is, akkor ez általában a körömágy tartós károsodását jelzi. Ezt a jelenséget rendszerint valamilyen fizikai károsodás okozza, ami többnyire bevérzéssel párosul. Ez szintén a körömágy károsodását jelzi. Másik látható jele a sérülésnek a kis fehér foltok megjelenése a köröm felületén. Ezek ugyan lenőnek, de a repedés állandóvá válhat és életünk végéig ott maradhat. (Abban az esetben, ha a körömágy sérülése súlyos)

Kiváltó okok
Az állandósult töréseket a körömágy egy kisebb részének súlyos sérülése, vagy károsodása okozza. A sérülés miatt az adott helyen nem vastagszik meg a köröm a normális mértékben. Egy gyenge és vékony sérülésvonal keletkezik a köröm teljes felületén. A sérült terület vastagsága, így a törés vastagságát határozza meg. Ettől kezdve a köröm két külön felületként nőhet tovább, abban az esetben, ha ez a sérülés hosszanti irányban keletkezett. Az ideiglenes töredezés gyakran a foglalkozáshoz köthető. Azok a kliensek, akik hosszabbtávon és gyakran vízzel érintkeznek hajlamosabbak az onychoschiziára. A körmök töredezését és leválását az ő esetükben a túlzott nedvesség okozza. Mikor a köröm rendszeresen nedves és utána megszárad a felszín hol megduzzad, hol összezsugorodik. Ez végül a töréshez vezet. Mivel pl. a kozmetikusok, úszómesterek, pincérnők, mosogatók és virágárusok stb. gyakrabban érintkeznek a vízzel, náluk gyakrabban és több körmön is jelentkeznek az állandósult körömtöredezés tünetei. Azoknál a klienseknél, akik gyakran mosnak kezet szappannal és vízzel, kiszárítva ezzel a körmöt, gyakoribb a körömfelszín leválásának a jelensége. Az ideiglenes töredezéseket az időjárás is okozhatja. A hideg hónapokban a köröm gyakran alul hidratált. Nedvesség hiánya esetén a köröm eltöredezik.

Hogyan kezeljük?
A körömtöredezés elkerülése érdekében a klienseknek a kesztyű viselése ajánlott takarítószerek használata esetén. A körmök nem szerszámok, így kerülni kell minden olyan tevékenységet, ami komoly sérülést okozhat a körömnek. Ne használjuk őket konzervek fölnyitására vagy csavarhúzó helyett. Ha a törés bekövetkezett használjunk otthon kézkrémet. Bár a hidratálók lezárják a felszínt és meggátolják ezzel a nedvesség gyors elpárolgását. . Ajánlott meleg, olajos manikűrt,
paraffinos kézápolást alkalmazni, ami mélyen a körömbe hatol ill. körömolajokat, hidratálókat.

Manikűrösök figyelmébe
A legtöbb esetben dolgozhatsz a megszokott módon. Még segíthetsz is megoldani a kliensed problémáját. Ha csak egy részleges repedéssel van dolgod, tégy rá egy fedőréteget, ami megvédi a körmöt a további repedéstől. Ha a töredezés állandósult, akkor is tehetsz rá erősítőt, de csak akkor, ha a körömágy nem erősen sérült. A fedőréteg egybetartja a repedést, míg az le nem nő. Amennyiben akril fedőréteget teszel rá, vékonyan vidd föl és mindenesetben a köröm teljes felületére, különben idő előtt leválhat. Üveg- és selyemszálat is használhatsz a köröm begyógyítására, de azok nem tapadnak olyan jól a köröm szélénél. Inkább akkor válaszd ezt a megoldást, ha a repedés a köröm közepén keletkezett.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.